Oorsprong

Massage is een van de oudste vormen van ontspanning en natuurlijke genees- en herstelwijze die wij kennen. Al van ver vóór onze jaartelling (3000 jaar voor Chr.) is er informatie te vinden van verzorging met m.b.t. massage.

Zo waren er in het oude Griekenland al artsen die bekwaam waren in het masseren van stijve en pijnlijke spieren en gewrichten. Vrij vertaald stelde Hippocrates 'de grondlegger van de huidige geneeskunde' dat een goede gezondheid kan worden bewerkstelligd door een dagelijks (kruiden)bad en een verzorgende massage.Wat massage doet

Een goede en regelmatige massage van het hele lichaam kan, zowel lichamelijk als geestelijk, verzorgend en preventief werken voor het behoud van een goede gezondheid.
Een goede (ontspannings)massage zal fysiek de spieren ontspannen, spieren, pezen en gewrichten soepeler maken en de bloedsomloop van zowel de spieren als de huid stimuleren. Ook de afvoer van het lymfevocht wordt versneld waardoor giftige- en afvalstoffen het lichaam sneller kunnen verlaten.
Geestelijk wordt vooral stress verminderd en de spanningen in nek, rug en schouders vermindert. Spanningshoofdpijn kan ook door massage verminderd of zelfs verholpen worden.
Mensen die langdurig in een zelfde houding aan een bureau werken of veelvuldig dezelfde beweging uitvoeren hebben zeker baat bij een ontspanningsmassage waardoor de RSI-verschijnselen, hoofdpijnen, migraine en het vastzittende gevoel van de nek en schouderbladen voorkomen kunnen worden.


Info en achtergrond

Massage brengt  vooral evenwicht in het lichaam

Massage, sportmassage en ontspanningsmassage

Als het over massage gaat, zult u vaak de term sportmassage of -masseur tegenkomen. Sportmassage heeft in zoverre met sport te maken dat de masseurs die hiervoor zijn opgeleid mogelijke blessures en defecten aan spieren, pezen en gewrichten kunnen herkennen en verzorgen. Vaak is zo’n blessure het gevolg van het beoefenen van een sport of een ongeval. Daarnaast kunnen zij vanaf het moment dat een blessure is vastgesteld preventieve maatregelen nemen waarmee getracht wordt tijdens belasting nieuwe of verdere beschadigingen van weefsels te voorkomen. Hiervoor hebben zij intensieve anatomische en fysiologische kennis op moeten doen. U kunt zich dus met een gerust hart door hen laten behandelen. Uiteraard óók voor niet sportgerelateerde spier- en gewrichtsproblemen.
Zo kan sportmassage ook heel goed worden toegepast bij iemand die -veel- last heeft van spierpijn, vastzittende spieren, RSI en zelfs bij stress.
Feitelijk zit er wat de massage betreft niet zo heel veel verschil tussen een sportmassage en een ontspanningsmassage.
De technieken en de handgrepen zijn in feite hetzelfde.
Een (herstel)massage wordt steviger uitgevoerd, is gericht op de blessure en de directe omgeving en heeft als doel het zelfherstellend vermogen van het eigen lichaam te activeren.
Een ontspanningsmassage is bedoelt om u te ontspannen. Deze massage is per definitie zachter en gemoedelijker en wordt op het hele lichaam gegeven.