Wat is Shiatsu

Deze Japanse geneeswijze is afgeleid van een oorspronkelijk in China ontwikkelde manier van zelf-massage en wordt al ruim drieduizend jaar toegepast.
Shiatsu heeft zijn wortels in de
filosofie van yin yang en de 5 elementen.
Soms spreekt men wel van
'acupressuur', acupunctuur zonder naalden, of van een Japanse vorm van fysiotherapie. Beide verwijzingen zijn maar gedeeltelijk juist. Shiatsu is een aanvullende therapie die in combinatie met reguliere geneeswijzen kan worden toegepast.
Letterlijk betekent Shiatsu "
druk met de vingers", maar naast vingers en duimen gebruikt men ook de handpalmen, de voeten, de knieën en de ellebogen om gedoseerde druk op het lichaam uit te oefenen. Ook andere methodes, zoals strekkingen, rotaties en stille aanraking, worden toegepast om de circulatie van lichaamsenergie te verbeteren en om een genezende reactie te stimuleren. Shiatsu stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.  


Volgens de Shiatsu-theorie is er in het lichaam Ki (Chi) aanwezig. Voor het woord Ki bestaat geen vergelijkbaar begrip in Westerse filosofieën, maar met deze term wordt een vorm van energie aangeduid die maakt dat we ons goed voelen, zolang hij gelijkmatig en onbelemmerd via de meridianen (Ki kanalen) door de organen, spieren, botten, huid en weefsels van het lichaam kan stromen.
In de Oosterse benadering van geneeskunst worden lichaam en geest gezien als een geheel. Daarom betekent een gelijkmatige vrije doorstroom van Ki ook dat we ons geestelijk goed voelen, dat we gelukkig zijn met ons zelf en met ons leven. Soms kan de stroom van Ki verstoord worden - door een ongeluk, een schok of verlies, extreme eetgewoontes of onevenwichtigheid - met als gevolg dat het lichaam op allerlei manieren blijk kan geven van deze verstoring: pijn, huiduitslag, moedeloosheid, sterk veranderende stemmingen, geestelijke onrust, enz.  


De ernst van de ziekte of klacht is afhankelijk van hoe hevig en langdurig de verstoring van de ki stroom is. Met een Shiatsubehandeling wordt er gewerkt aan het herstel van de Ki balans en de balans tussen lichaam en geest, zodat het lichaam de kans krijgt zich te herstellen van fysieke en/of psychisch-spirituele aandoeningen en een genezende reactie kan ontstaan.
Shiatsubehandelingen kunnen bij diverse soorten klachten helpen: klachten die met stress te maken hebben, problemen aan het spier- of bottenstelsel, rugpijn, stijve gewrichten, whiplash, sportblessures, hoofdpijn, migraine, ademhalingsproblemen of stoornissen aan of met de geslachtsorganen. Shiatsu werkt ook weldadig als je niet ziek bent. Het kan simpelweg een prettige manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen - een moment alleen voor jezelf. Bij Shiatsu gaat het er om het hele lichaam in evenwicht te houden en periodieke behandelingen helpen dit evenwicht in stand te houden.  


Terug naar Shiatsu

Shiatsu behandelingen vallen onder de palliatieve zorg en zijn als zodanig declarabel bij uw ziektekostenverzekering.

Dit uiteraard net de vermelding ‘mits uw polis dit dekt’.